Plej

Först och främst: tack Danne för denna. Plejs skiva "Music From The Swedish Leftcoast" har blivit en av mina favoritskivor på senaste. Jag förstår inte riktigt hur jag inte hört talas om dem tidigare... det talas för lite om Plej, de är helt klart underskattade.

Plej är en duo från Göteborg bestående av bröderna Arvid och Erik Niklasson. Music From The Swedish Leftcoast som är deras enda skiva, släpptes 2002. Men de har äntligen en ny skiva på gång som förhoppningsvis kommer släppas snart. Vill ha!

Plej gör, så vitt jag förstått det, både all produktion och sjunger själva på låtarna, vilket är riktigt imponerande. De gör ganska tillbakalutad, lite lounge:ig house med sköna rytmer som känns riktigt fräsch. Musiken känns både lekfull och sommrig och det är definitivt inget jag kommer tröttna på, på riktigt länge.

Dubbel i norsk drum and bass

Teebee eller Torgeir Byrknes som han egentligen heter är en av de riktigt stora i drum and bass kretsar men skiljer sig en del från mängden ljudmässigt. Han har ofta en ganska omfattande ljudbild med mest kalla, svepande ljud som skapar en skönt kuslig och futuristisk stämning.

Som de flesta som gör mer okonventionell musik så är Teebee lite ojämn. Vissa grejer av det han gjort kan man hoppa över direkt, men när det väl stämmer är det fantastiskt bra. Mörk stämningsfull dnb när den är som allra bäst. Bland favoriterna av Teebees låtar finns: Fingerprints, Liquid Light, Tsunami och Severed Dreams.

Teebee är inte den enda norrman som gör grym drum and bass, det gör även duon Future Prophecies. De producerar också ganska mörk drum and bass och påminner en del om Teebee. Future Prophecies har inte samma kalla, science-fiction-lika framtoning, men använder sig också ganska mycket av svepande ljud och en ganska omfattande ljudbild. Jag skulle nog säga att Future Prophecies är mer lättilgänglig drum and bass än vad Teebee är, även om det här inte heller är nåt av de mer tillgängliga hörnen av drum and bass.

Om det är nånting man ska kolla upp när det gäller Future Prophecies så är det skivan Warlords Rising. Titelspåret, sista låten på skivan, är ett riktigt mästerverk. En skön rytm och melodi tillsammans med samplingar från nån gammal kung fu-film gör det här till en av mina favoritlåtar när det kommer till drum and bass.

Black Refuge

Så heter en EP av gruppen Junip som består av Elias Araya, Tobias Winterkorn och inte minst José González. Så vitt jag vet är den skivan de enda de släppt än så länge, men jag hoppas verkligen det kommer mer. För det här är riktigt bra, José González-bra. Steget från hans sologrejer är inte särskilt stort, och Veneer är ju som bekant också José González-bra.

Konstellationen är Elias på trummor, Tobias på orgel/moog och José som sjunger och spelar gitarr. Orgeln passar otroligt bra tillsammans med Josés gitarrspelande och sång, den skapar ett riktigt skönt djup i låtarna.